
بررسی مزراتی MC20 و MC12، تقابل سنت و مدرنیته
بررسی مزراتی MC20 و MC12، تقابل سنت و مدرنیته
مزراتی از MC20 که اولین سوپر اسپورت کاملش در بیش از یک دهه اخیر است رونمایی کرد. این خودرو حدود ۱۴ سال پس از MC12 نمادین معرفی شده و بسیاری از افراد MC20 را در واقع جانشین معنوی همین خودرو میدانند؛ اما آیا واقعاً MC20 جانشین کامل MC12 است؟ آیا این خودرو میتواند جای خالی سوپرکار نمادین مزراتی را پر کند؟ با یکدیگر این مطلب را خواهیم فهمید.
- طراحی ظاهری
از نظر طراحی این دو خودرو کاملاً متفاوت هستند زیرا MC12 جادهای در واقع نسخهای برگرفته از مدل مسابقهای بود درحالیکه MC20 از همان ابتدا به عنوان محصولی اسپورت و جادهای توسعه یافته است.
MC12 بهطور ویژهای گیرا به نظر نمیرسد اما ظاهری مشابه پروتوتایپ های مسابقهای داشته و همین استایل در مدلهای مسابقهای GT1 آن دوران مشهود بوده است. این خودرو از دماغه کم ارتفاع و نازکی سود میبرد که توسط گلگیرهای پهن جلو احاطه شده است. پروفایل کلی خودرو نیز با ورودیهای بزرگ در گلگیرهای عقب توصیف میشود. خط کمر خودرو نیز از بالای قوسهای چرخ جلو و عقب خودنمایی میکند. بخش عقب این خودرو دارای محفظه پیشرانه است که بهطور احساسبرانگیزی طولانی بوده و درست همانند پروتوتایپ های مسابقهای آن زمان است. به این مجموعه باید یک بال خاص را نیز اضافه کنیم.
خود این بال دارای طراحیای نسبتاً غیرعادی است. بجای آنکه این بال همانند اکثر خودروهای پرفورمنس قرار گیرد به بالای پهنای خودرو بسط یافته است. در نمای عقب نیز خیلی استایل خودروهای جادهای استاندارد را نمیبینیم. این بخش دارای سه چراغ کوچک در هر طرف بوده و بخش پایینی هم در تسلط دیفیوزری بزرگ و خروجیهای اگزوز است.
در کل MC12 کاملاً شبیه یک خودروی مسابقهای است که برای ترددهای جادهای مهیا گشته است.
اما داستان MC20 کاملاً فرق میکند. این خودرو اکثراً برای کاربریهای جادهای طراحی شده و به اندازه پدر معنوی خود رادیکال نیست. در واقع این خودرو در مقایسه با اکثر رقبا محدود شده به نظر میرسد. MC20 هم دارای دماغهای کم ارتفاع و نازک بوده و چراغهای جلو هم در کنارهها نصب شدهاند. البته پروفایل این خودرو شبیه MC12 نیست. بله قطعاً همان سقف کانوپی مانند وجود دارد اما دیگر خبری از ورودیهای هوای بزرگ در گلگیرهای عقب نیست و بخش عقب خودرو بهطور قابلتوجهی کوتاه شده است.
نمای عقب نیز سادهتر بوده و خبری از بال و دیفیوزر بزرگ نیست. چراغهای عقب نیز کاملاً ما را به یاد محصولات مزراتی میاندازد. MC20 مدرنتر و لوکستر از MC12 به نظر میرسد و خب اهداف این دو خودرو نیز متفاوت است.
MC20 همچنین کوتاهتر از سوپرکار ۱۲ سیلندر مزراتی بوده و پهنای آن نیز کمتر است. البته ارتفاع MC12 اندکی کمتر از پسر مدرن خود است.
- کابین
در کابین نیز داستان مشابهی برقرار است که دلیل اصلی آن به اختلاف سن ۱۶ ساله دو خودرو مربوط میشود. طی این سالها تکنولوژی کاملاً پیشرفت کرده و متریال بکار رفته نیز بهبود یافته است. از طرفی سلیقه مشتریان هم تغییر کرده و خودروسازان نیز به همان نسبت طراحی کابین محصولات خود را ارتقا دادهاند.
به همین خاطر MC20 کابینی مدرنتر و راحتتر از MC12 دارد. این خودرو همچنین از تکنولوژی مدرن و سیستم اطلاعات سرگرمی سطح بالایی سود میبرد و به این مجموعه باید تجهیزات دستیار راننده و ایمنی را افزود.
اما کابین MC12 کاملاً ساده به نظر میرسد. قطعاً روی برخی بخشها همچون داشبورد و صندلیها روکش چرم دیده میشود اما خبری از تکنولوژیهای مدرن و صفحات دیجیتال نیست. این موضوع ضرورتاً بد نیست چرا که برای افرادی که طراحی برگرفته از مسابقه را میپسندند بسیار خوب میباشد.
- قوای محرکه
MC20 و MC12 جانوران کاملاً متفاوتی هستند. MC12 از همان معماری فراری انزو استفاده کرده و پیشرانه را نیز مارانللویی ها ساختهاند. نیروگاه ۱۲ سیلندر ۶ لیتری تنفس طبیعی این خودرو از نظر ابعاد و پیکربندی کاملاً سنتی عمل کرده است. این پیشرانه قدرت احساسبرانگیز ۶۲۱ اسب بخاری دارد.
در مقابل باید گفت MC20 از مونوکوک کربن برگرفته از آلفارومئو ۴C سبکتر و کوچکتر استفاده کرده است. مزراتی برای سوپرکار خود از پیشرانهای مدرن و کوچکتر استفاده کرده است.
پیشرانه ۶ سیلندر ۳ لیتری توئین توربوی MC20 توسط مزراتی تولید شده اما احتمالاً بر پایه طراحی پیشرانه محصولات آلفارومئو و فراری شکل گرفته است. این پیشرانه از تکنولوژیهای فرمول ۱ همچون سیستم روغنکاری خشک، محفظه احتراق دوگانه و شمعهای دوم سود برده است. این نیروگاه هم قدرت ۶۳۰ اسبی دارد.
بنابراین علیرغم استفاده از پیشرانهای کوچکتر MC20 قدرت بیشتری دارد. به مدد استفاده از طراحی توئین توربو این پیشرانه گشتاور بیشتری را نسبت به پیشرانه MC12 تولید میکند.
- پرفورمنس
علیرغم اینکه اختلاف قدرت این دو سوپرکار خیلی زیاد نیست اما MC20 تقریباً یک ثانیه سریعتر از پدر خود است و این به خاطر وزن کمتر نیست چراکه در این بخش نیز اختلاف زیادی وجود ندارد. MC20 به خاطر تکنولوژی مدرنتر و سیستم الکترونیکی خود سریعتر ظاهر میشود.
شتاب صفر تا ۱۰۰ کیلومتر در ساعت MC20 برابر با ۲.۹ ثانیه بوده درحالیکه MC12 شتاب ۳.۸ ثانیهای دارد. البته برخی افراد شتاب ۳.۷ ثانیهای را نیز با MC12 ثبت کردهاند اما هنوز تستهای واقعی MC20 منتشر نشده است.
در بحث شتاب صفر تا ۲۰۰ کیلومتر در ساعت نیز باید به زمان ۹.۹ ثانیهای MC12 اشاره کنیم که ۱.۱ ثانیه بیشتر از MC20 میباشد.
اما در بحث حداکثر سرعت این MC12 است که با سرعت ۳۳۰ کیلومتر در ساعت گوی سبقت را از MC20 با سقف سرعت ۳۲۵ کیلومتر در ساعت میرباید.
- میزان تولید
مزراتی MC12 خودرویی بسیار منحصربهفرد بوده است. این خودرو که فقط به خاطر هماهنگی با قوانین مسابقات قهرمانی جی تی فیا توسعه یافته بود سقف تولید ۵۰ دستگاهی داشته است. مزراتی همچنین ۱۲ دستگاه از مدل Versione Corse را تولید کرد. این در حالی است که از فراری انزو تعداد ۴۰۰ دستگاه تولید شد و بنابراین MC12 یکی از کمیابترین مزراتی های تاریخ است.
ایتالیاییها فعلاً به سقف تولید MC20 اشاره نکردهاند اما فکر نمیکنیم این خودرو خاصتر از MC12 باشد. MC20 به منظور هماهنگی با قوانین موتور اسپورت تولید نشده و بنابراین خط تولید کامل و پرتیراژتری خواهد داشت. شاید حتی مزراتی بخواهد از MC20 برای رقابت با محصولاتی همچون فراری F8 تریبوتو و لامبورگینی اوراکان استفاده کند خودروهایی که سقف تولید فراتر از ۲ هزار دستگاه در سال دارند.
- قیمتگذاری
MC20 به خاطر سقف تولید بالاتر بسیار ارزانتر از MC12 خواهد بود. انتظار میرود بهای این خودرو در آمریکا از حدود ۲۱۰ هزار دلار شروع شود درحالیکه MC12 در سال ۲۰۰۴ قیمت ۷۷۰ هزار دلاری داشته است. اگر تورم سال ۲۰۰۴ تاکنون را حساب کنیم قیمت کنونی این سوپرکار نمادین حدود ۱ میلیون دلار خواهد بود.
- نسخه مسابقهای
مزراتی اعلام کرده نسخه مسابقهای MC20 نیز تولید خواهد شد و بنابراین از این نظر بین دو خودرو اشتراک وجه وجود دارد. البته این تشابه خیلی هم زیاد نیست. درحالیکه MC12 جادهای برای هماهنگی با قوانین مسابقات GT ساخته شده بود، MC20 اساساً برای استفاده جادهای توسعه یافته است.
MC12 همچنین لحظهای خاص در تاریخ مسابقات مزراتی بوده و توانسته این برند را پس از ۳۷ سال به موتور اسپورت بازگرداند.
- الکتریکی سازی
MC12 زمانی عرضه شد که الکتریکی سازی به اندازه امروز اهمیت نداشت بنابراین استفاده از نیروگاه ۱۲ سیلندر تنفس طبیعی در آن عملی معمول بوده است؛ اما MC20 اگرچه در دوران پیشرانههای درونسوز معرفی شده اما مزراتی گفته نسخه تمام الکتریکی آن نیز در دستور کار قرار دارد. مزراتی میخواهد به آینده قدم بگذارد و MC20 یکی از اولین محصولات این برند با قوای محرکه الکتریکی خواهد بود.
- نتیجهگیری
با توجه به تفاسیر فوق میتوان گفت MC20 جایگزین کامل MC12 نیست اما قطعاً MC20 ارزش پرچمداری مزراتی را دارد. این روزها طراحی MC12 مدرن با پیشرانه ۱۲ سیلندر تنفس طبیعی، کابینی مسابقهای و تمرکز روی پیست سخت است؛ و این کار برای برندی که به شدت خواهان افزایش فروش خود است ناممکن جلوه میکند.
مزراتی نیازمند یک سوپر اسپورت پرچمدار، مدرن، لوکس و راحت میباشد و این دقیقاً همان چیزی است که باعث تمایز MC20 از MC12 میشود. شاید MC20 به اندازه MC12 حالت نمادینی پیدا نکند اما به خاطر تولید بیشتر، قیمت کمتر و توانایی رقابت با سوپرکارهای پایه فراری، لامبورگینی و مک لارن محبوبیت بیشتری خواهد داشت. MC20 درست به اندازه MC12 مهم است اما در بخشی متفاوت!